Skip to main content

Westerholmstigen

Westerholmstigen invigdes lördagen den 14 juni 2014 vid torgplatsen i Södra hamn på Nagu Kyrkbacken[2] där även startskylten för stigen hittas. Stigen är 2,8 km lång och höjdskillnaden varierar från 1 m ö.h. till högsta punkten “Jetukast” (lokal dialekt för Jättekast) som ligger på 42 m ö.h. Längs den i terrängen tydligt utmärkta stigen finns 14 informationsskyltar med information på svenska, finska och engelska.

Informationsskyltarna låter vandraren bekanta sig främst med konstnären Victor Westerholms barndom på Ernholm, men även med ön Ernholms och Nagus historia. Vandraren passerar Nagus troligen första värdshus vid Krogbron och vidare förbi en liten byggnad i tegel som i folkmun kallas “Smedjan”. Efter “Smedjan” hänvisas vandraren över Skärgårdsvägen (även känd som Skärgårdens Ringväg) och längs en snickrad spång av plank, över strandängar och upp på Ernholm berg.

En alternativ stig runt berget finns utmärkt för vandrare som inte vill, eller inte klarar stigningen upp till Jetukast. Utsikten, och en fornlämning i form av en av Museiverket i Finland, i lag fredad bronsåldersgrav daterad 1500500 f.Kr. gör Jetukast på Ernholm till ett populärt och naturligt ställe för en paus under vandringen.

Vidare fortsätter vandringen ner från Jetukast längs Gåsholmsvägen över Skärgårdsvägen mot anrika Ernholm by och därifrån hänvisas vandraren tillbaka över Krogbron till Nagu Kyrkbacken.

Karta över Victor Westerholm stigen i Nagu